Denizcilik tarihinin en büyük facialarından biri olarak tarihe geçen Titanik’in enkazına dalış yapan araştırmacılar, metal yiyici bakterilerin bir süre sonra gemiyi yok edeceğini söylemişlerdi.
Uzun zamandan beri metal yiyen bakteriler konusu bilinse de, net olarak kanıtlanamamıştı. ABD’deki Kaliforniya Teknik Enstitüsü’ndeki bilim insanları bir tesadüf sonucunda bu bakterilerin varlığını bilimsel olarak kanıtlamayı başardılar. Caltech’te görev yapan DR. Jared Leadbetter cam bir kavanozu ofisindeki lavaboya bıraktı. Birkaç ay sonra ofise dönen Leadbetter, lavabodaki kavanoza baktığında onun koyu bir maddeyle kaplanmış olduğunu gördü. Bu madde üzerinde araştırma yapan bilim insanı, koyu maddenin oksitlenmiş manganez olduğunu keşfetti. Yani manganez bakteriler tarafından yendi.
Manganezi yiyen bakteri konusunda çalışmalar başlatan bilim insanları, daha sonra çeşme suyu üzerinde çalışmalara başladılar. Tahmin edildiği gibi bakterinin çeşme suyundan geldiğini ve yaşamak için de manganez tükettiği görüldü. Zaten su borularının oksitlenme nedeniyle tıkanmasının nedeni de böylece anlaşılıyor. Borulardan geçen bu bakteriler, borulardaki manganezi yiyerek tıkanmaya sebep oluyor. Bakterinin yapabildikleri bununla da sınırlı değil.
Metal yiyen bakteri, karbondioksitten organik bileşim üretilmesi süreci olan kemosentez de yapabiliyor. Fotosentezde bitkiler güneş ışığını kullanırken, kemosentezde bakteriler kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan enerjiyi kullanıyor.